Magyar Elektrotechnikai Egyesület

A 7. Védelmi és Irányítástechnikai Fórum egyetemi hallgatói szemmel

A Védelmi és Irányítástechnikai Fórum hagyományaihoz hűen lehetőséget kaptunk, mint felsőfokú villamos energetika szakirányú képzést folytató hallgatók, hogy részt vegyünk ezen a nívós eseményen. Mindannyiunk képzésében helyet kaptak a villamosenergia-rendszer védelmei és automatikái, így a konferencia főbb témainak alapjaival már egyetemi kereteken belül megismerkedtünk, de kétség sem fért hozzá, hogy rengeteget fogunk tanulni a négy nap alatt.

Már a rendezvény elején csatlakoztunk a szervezőkhöz, akiktől a négy nap alatt kisebb feladatokat kaptunk: segítettünk a konferenciára érkezők regisztrációjával kapcsolatos feladatokban és az előadások technikai oldalának (hangosítás, vetítés) kezelésében. A kapott feladatokat lelkesen csináltuk, nem jelentettek nagyobb kihívást, és nagyon érdekes volt megismerkedni egy ekkora konferencia szervezői oldalával. Az idő nagy részében viszont szabadon mozoghattunk, így bőven volt lehetőségünk elvegyülni a konferencia résztvevőivel. A négynapos konferencia alatt rengeteg előadás hangzott el, amelyek mind komoly szakmai témákkal foglalkoztak. A nulladik napon egy négyórás tréning keretében oktatás jellegű előadást hallhattunk, amely során idősebb és fiatalabb kollégák felváltva beszéltek arról, hogy milyen védelmi készülékeket, megoldásokat alkalmaztak régen és most. Ez megadta az alaphangot az előadássorozatnak, amelyek mélyebbre vezettek a védelmek, irányítástechnika és az energetikában is egyre hangsúlyosabb kiberbiztonság témaköreiben. Mindannyiunk sok, számára érdekes előadást hallgathatott végig, melyek során rengeteg szemléletformáló gondolattal, számos szakmai aktualitással és state-of-the-art megoldásokkal ismerkedtünk meg.

Az előadások mellett rengeteg kötetlen beszélgetésben volt részünk a konferencián résztvevő szakmabeliekkel. Mindenki nagyon nyitott és kedves volt, bármilyen kérdést is tettünk fel, szívesen válaszolt. A nulladik napon Beerstorming keretében volt lehetőségünk új kapcsolatok építésére. Az első nap végén került sor a gálavacsorára, ahol a Protecta Elektronikai Kft. 30+2 éves születésnapját ünnepeltük. A hangulat itt is hihetetlenül jó volt, ekkor jöttünk rá igazán, hogy milyen érzés egy ilyen közvetlen szakmai társasághoz tartozni. 

A konferencia részeként lehetőségünk adódott ellátogatni Fonyódra a Dél-balatoni Vasúti Irányítóközpontba. Itt megfigyelhettük, hogyan irányítják a vasúti szerelvényeket a 15 különböző állomásra, egy központból. Elképesztő volt látni, hogyan hangol össze három szakember tömérdek adatot a vasúti közlekedés fenntartása érdekében: egy felel a központ előtti, egy a központ utáni részért, az utolsó pedig felügyeli a másik kettő munkáját. A teremben nagyon sok monitor volt, amiken keresztül valós időben lehetett követni a szerelvények mozgását és az állomások berendezéseinek állapotát a 144 kilométeres szakaszon. Továbbá a szakasz villamoshálózatát is, így kiszűrhetik, hol és milyen típusú hiba keletkezett.

Szeretnénk köszönetet mondani a Magyar Elektrotechnikai Egyesületnek, hogy ingyenesen biztosította számunkra a részvételt. Felejthetetlen négy napot tudunk magunk mögött, és csak remélni tudjuk, hogy a jövőben még sok lehetőségünk lesz ehhez hasonló konferenciákon részt venni.

Jobbágy Marcell, László Viktor, Móra Péter, Tóth Balázs

 



MAGYAR ELEKTROTECHNIKAI EGYESÜLET
1075 BUDAPEST, MADÁCH IMRE ÚT 5. 
TEL.: +36 30 490 8804
VEDELMES@MEE.HU